Yli puolen vuoden keikkatauon jälkeen luulisi, että hommat tökkisivät enemmänkin. Mutta ei, rennolla asenteella ilman turhan kireää pipoa kun ollaan liikenteessä niin hyvin menee! Ahkerimmat katsojat (Pensselson aka Puavo Sutinen aka Eräkokki) valvoivat mukana vielä puoli neljän maissa, kun Urpot roudasivat tavaraa kärryyn Haukiputaan Musa-Vintin keikalta viime viikonlopulta (28.5.2016). Katsoppas itsekin alla olevista videoista, kuinka pärjäsimme.

Kuten niin monesti aikaisemmin, Woyzeck Logistic kohtasi haasteita matkallaan – tällä kertaa alkumatkasta, kun ensimmäiset vetoautot alkoivat ryttyilemään. Lopulta kuitenkin saatiin kärry perään, kamat kyytiin ja päästiin matkaan. Ohessa muutama video keikkareissulta, väsynyttä läppää roudaushommissa, mutta keikka oli kova ja sehän tässä on kuitenkin pääasia!

#1 Nyt lähetään…

Tässä vaiheessa näyttäisi olevan kova uho päällä, hommat rullaa ja Masturpolle on hyvä ***tuilla kun hän ei ole mukana. Mutta kannattikohan, pian tämän klipin jälkeen hymy hyytyi… ja kärry jota Urpot tässä ovat hakemassa piti siirtää Pepen vedettäväksi.

 

#2 Masturpo kehiin…

Hommat meni siihen pisteeseen, että Masturpon piti puuttua peliin. Kärry oli menossa muutaman Urpon ja Pepen vetämänä Haukiputaalle, loput noukki Masturpon kyytiin ja vaihdettiin toinen auto alle. Edelleen hymyilyttää, mutta miksipä ei – edessä odotti keikka pitkästä aikaa ja Musa-Vinttihän on kuin kotia menisi!

#3 Vintin portaat

Otsikko kertoo kaiken. Masturpo otti yllättäin tälläkin kertaa Live-kuvaajan roolin 😉

 

#4 Lorvausta ja istuskelua

Jotta hommat etenee, meillä on aika tarkka työnjako ja työjärjestys. Jokaisella on omat tehtävänsä ja kaikki osallistuu. Yhtäaikaa näillä pienillä lavoilla on aivan turha pyöriä toisten haitolla, vaan hommat tehdään tietyssä järjestyksessä. Välillä on siis aikaa myös istuskella. Tällä kertaa ei ollut kiire mihinkään ja pieni keikkataukokin toi ehkä pienen lisärauhallisuuden kaikkien tekemiseen.

 

#5 Kasaa se!

Valot on pystyssä, sähköissä ja dmx ketjussa. Backline voidaan nostaa lavalle. Rummut kasataan omalle paikalleen ja mikitetään. Ns. akvaario laitetaan rumpupatteriston eteen (jos se olisi mukana, tällä kertaa ei ollut – olisi ollut ehkä hyvä olla).  Woyzeckilla on oma akvaario rummuille eli pleksit, jotka varsinkin pienemmillä lavoilla ja paikoissa pystytetään rumpujen eteen. Pleksiseinällä saadaan rummuista lähtevä ”mökä” pienemmäksi, lavavoluumit pienemmäksi ja äänentasot helpommin kontrolloitavaksi PA:n kautta. Rummuissa kun ei (ikäväkyllä) ole volumenappia, vaan se on aina 11. Jotta rumpujen takaa kuuluu muutakin, on kitaroitakin pistettävä jo lähtötasollisesti isommalle ja bassoa ja tietenkin laulua – varsinkin laulua. Tällä kertaa meillä jäi lavataso vähän turhan korkealle, joka aiheutti sitten myöhemmin hieman haasteita miksaajalle. Mutta ei tietenkään  ylitsepääsemättömiä, eikä asia vaikuttanut yleisöön. Pieniä juttuja mihin kiinnitämme aina itse huomiota, koska haluamme olla parhaita!

 

#6 Masturpo ja basisti karkaa takahuoneeseen

Tässä vaiheessa, kun valot vilkkuu ja on kasassa – PA:sta kuuluu äänet ja muu bändi nostelee kamojaan lavalle ja tekee seuraavaksi soundchekin voi Masturpo yleensä hetken huokaista ja ottaa vähän omaa aikaa. Tällä kertaa tie vei takahuoneeseen ja päivän teemaan kuuluvasti live-nauhotus päällä. Kas, paikalle ilmaantui myös basisti, joka oli aiemmin päivällä käynyt reippaana poikana jo pelaamassa jalkapallo-ottelun. Huonoa läppää takahuoneesta sen aikaa, kun muu bändi teki soundcheckin. Siis tosi huonoa, mutta eihän tässä mitään sättijuontajia ollakaan!

 

#7 Kimppahali ja kohta mennään

Alkunauha soi ja h-hetki lähestyy. Meillä on aina tapana ottaa kimppahali ennen lavalle nousua, jotain älämölöä ja tsemppihuuto. Jokainen on lämmitellyt ja suorittanut omat rituaalinsa ennen tätä, kohta mennään lavalle ja bändin on oltava iskussa heti ensimmäisestä tahdista! Ja onhan se, aina! Eka setti oli aivan uskomaton, Musa-Vintti ja Haukiputaan yleisö ei pettänyt tälläkään kertaa. Aivan loistava yleisö ja porukka oli saapunut paikan päälle meitä katsomaan. Kyllä lämmitti Urpon sydäntä huomata yleisössä paljon tuttuja kasvoja ja tosi paljon myös uusia kasvoja, yhteistä kaikilla näytti olevan iloinen ilme ja kova kreisibailaus eturivistä takariviin. Jos lavalla oli kuuma, niin vaikutti olevan myös yleisössä – vaatteet alkoi osalla vähentyä siihen malliin, että portsarin piti käydä pyytämässä osaa laittamaan edes jotain päällensä. Hyvä niin 😉

 

#8 Kamat kärryyn

Kello huitelee jo puoli neljä, lava on kasattu caseihin. Jokaisella johdolla, lampulla ja telineellä on oma paikkansa omassa laatikossa. Sinne ne aina keikan jälkeen palautetaan ja sieltä ne taas seuraavalla kerralla löytyy… siinä järjestyksessä kun lavalle tarvitaan. Johdot on niputettu huolella, jotta ne mahtuu kyytiin ja eivät ole seuraavassa paikassa heti solmussa (seuraavalla kerralla lavan rakentamisessa voi olla kiire). Nyt kamat alkaa olemaan laatikoissa ja osa laatikoistakin jo pihalla. Kärryn pakkaus on oma taiteenlajinsa sinällään ns. 3D tetris. Caseilla on myös kärryssä omat paikkansa, jotta kaikki mahtuu kyytiin ja kuormaus on turvallinen. Osa caseista on todella raskaita ja varsinkin portaissa niitä kantaa aina neljä miestä. Caset on rullallisia, jotta vältytään turhalta kantamiselta ja loukkaantumisriskeiltä. Aamuyön tunteina pitkän päivän jälkeen pitää olla erityisen huolellinen, jotta onnettomuuksilta vältytään. Aina ei silti vältytä.

Woyzeck on siinä mielessä mahtava ryhmä, koska meillä kaikki roudaa ja kaikilla on omat tehtävänsä. Jos tästä poiketaan niin yleensä näistä on etukäteen yhdessä sovittu. Kiertueporukkaan kuuluu yleensä 8-9 henkilöä, joten ikinä ei ole tilannetta että esim. miksaaja tai valomies joutuisi yksin tekemään kaiken. Ja se, että kaikki tietää mitä tapahtuu ja missä järjestyksessä tarkoittaa että hommat yleensä myös sujuu jouhevasti. Kaikkien ei tarvitse pyöriä yhtäaikaa saman laatikon kimpussa, osa pakkaa, toiset kantaa… jollekin on voitu myöntää tapauskohtaisesti vapautus (erittäin painavasta ja perustellusta syystä toki).

#9 Kohta pääsee nukkumaan

Nyt ollaan jo varastolla. Tämä vaihe on yleensä tosi nopea, kärry tyhjenee minuuteissa. Varastossa sama homma, kaikilla caseilla on omat paikkansa – trusseilla on koukut katossa jne. Tässä vaiheessa ei enää yleensä hirveästi turhaa jappasta – kaikilla on jo kiire nukkumaan. Hyvällä tuurilla ehdit nukahtaa ennenkuin lapset herättää tai vaimo alkaa nalkuttamaan hästäg vitsivitsi. Yleensä roudaamme keikan jälkeen yöllä pois, jotta seuraavana päivänä ei enää tarvitse lähteä näihin hommiin. Mutta sepä tarkoittaa sitä, että voi hyvinkin olla että olet kotona vasta aamulla. Tähän vaikuttaa luonnollisesti myös se, missä keikka on. Ollaanko Oulussa vai kauempana. Pitemmillä keikoilla matkustamme bussilla jo ihan turvallisuussyistä, aamuyöllä väsyneenä auton rattiin ei ole järkevää.

 

Artikkelin kuva by Musa-Vintti.

Vastaa