Kello näyttää 7:45 ja säädämme nappuloita ja vipuja. Logopedian laitoksella on vielä hiljaista, mutta olemme jo opiskelukaverini kanssa työn touhussa. Istumme logopedian laitoksen äänitysstudiossa. Avaamme koneelta oikeat ohjelmat ja toinen meistä menee äänityskoppiin puhumaan mikkiin. Kaikki näyttäisi toimivan! Mitä me oikein touhuamme siellä?

Meneillään on kliinisen fonetiikan tutkimuskurssi ja olemme tekemässä kurssilla pientä äänitutkimusta. Tutkimukseen tulee äänittää erilaisten koehenkilöiden puhetta ja puhenäytteet analysoidaan tietyllä tietokoneohjelmalla. Itse tutkimusasetelman ja koehenkilöt saa jokainen työpari päättää itse. Olemme menossa opiskelukaverini kanssa pitämään syksyllä asiantuntijaesitelmää äänenkäytöstä ja ääniergonomiasta erääseen yritykseen, joten päätimme pyytää koehenkilöitä sieltä. Tämä sen vuoksi, että näin voisimme analysoida työntekijöiden ääntä, havainnoida mahdollisia äänenkäytön ongelmia ja ohjeistaa näin paremmin oikeanlaista äänenkäyttötapaa. Löimme siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Yksi koehenkilöistämme on Janne, tunnettu myös bändihommissa nimellä Masturpo. Edellä mainitulla työpaikalla työskentelyn lisäksi hän siis laulaa Woyzeck -nimisessä showbändissä, joka tunnetaan (ainakin poikien oman sanoman mukaan) myös Suomen rankimpana showbändinä. Meillä olikin siis hieno mahdollisuus testata, oliko laulajan ääni yhtä laadukasta kuin hän itse totesi sen olevan.

Olimme saaneet itse keksiä äänitettävät puhepätkät tiettyjen kriteerien perusteella. Omista lauseistamme tuli siis hieman hauskoja, mutta kokeneen laulajan pokka piti hyvin äänityskopissa. Samaa ei voi sanoa itse tutkimuksen tekijöistä. Hauskaa oli ja hommat saatiin rivakasti hoidettua!

Nyt joku saattaakin pohtia, voiko logopedian opiskelu todella olla tällaista? Kyllä se voi! Koulutusohjelmamme on erittäin käytännönläheinen ja usein saa ja on jopa suositeltua käyttää omaa mielikuvitustaan ja luovuuttaan! Oma-aloitteinen kannattaa olla. Opiskelusta on hyvin usein helppo saada entistä mielekkäämpää, kun esimerkiksi juuri harjoitustöihin lisää ripauksen omia kiinnostuksen kohteitaan ja näkökulmiaan. Näin myös motivaatio pysyy hyvänä. Esimerkiksi koehenkilömme Janne itse totesi, että olisi erittäin mielenkiintoista tutkia ääntä ennen laulukeikkaa ja sen jälkeen ja sitä, tapahtuuko äänessä muutoksia kovan äänirasituksen jälkeen. Siinähän olisi vaikkapa loistava pro gradu – aihe jollekulle lauluasioista kiinnostuneelle: laulajien äänessä tapahtuvat muutokset ennen laulusuoritusta ja jälkeen. Miksipä ei? Meidän koulutusohjelmassamme kun sellainenkin on mahdollista.

Kuinkas tälle meidän koehenkilöllemme sitten kävi? Oliko itse Masturpon ääni niin priimaa kuin laulaja väitti? Onko Woyzeck ansainnut Suomen rankin showbändi -arvonimensä? Se selviää myöhemmin, kunhan pääsemme kunnolla vauhtiin äänianalyysien kanssa. Asian voi myös jokainen itse käydä tarkistamassa poikien keikoilla! Tulevat keikka-ajat, Masturpon omat ajatukset äänitutkimuksestamme ja myös Masturpon ääninäytteestä myöhemmin saatavat tulokset kannattaakin käydä tsekkaamassa bändin nettisivuilta osoitteesta: www.woyzeck.org tai www.buukkaabandi.fi . To be continue…

 

Oheinen teksti on Masturpon äänitutkimuksen tekijöiltä, virallista raporttia odotellessa 😛

Vastaa